Vila Solvay

Kulturno-historijski spomenik Lukavca

Vila „Solvay“ izgrađena je u austrougarskom periodu i predstavlja najznačajnije dobro graditeljskog i kulturno-historijskog naslijeđa na području Grada Lukavac. Temelji današnjeg gradskog područja Lukavca postavljeni su krajem 19. stoljeća. Početkom izgradnje Fabrike sode, 1893. godine, podizane su i prve stambene zgrade novog naselja. Radilo se planski, po urbanističkim načelima, zadovoljavajući stambene, ali i komunalne, infrastrukturne, javne i društveno-socijalne potrebe. Prvo su podignute zgrade za radnike i majstore, a zatim i za činovnike i namještenike. 

Od zdravstvene ustanove do nacionalnog spomenika BiH

Prvobitno vila “Solvay” nije zamišljena kao stambeni objekat već kao zdravstvena ustanova. Izgrađena je 1911/12. godine i u narodu je poznata pod nazivom „Vila“ ili „Milerova vila“. Dolaskom Fritza Millera za direktora kompanije “Solvay” dvadesetih godina XX stoljeća, objekat mijenja ulogu i postaje stambena vila. Kao značajno graditeljsko dobro iz Austrougarskog perioda i kao jedan od simbola Lukavca Vila Solvay je 2015. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Još zanimljivosti

o Vili Solvay

Do 1914. godine u vili je bila zdravstvena ustanova – „Fabrikspital“ ili „Werks Ambulatorium“, u narodu prozvanu „mala bolnica“ koja je bila opremljena najsavremenijim medicinskim sredstvima toga vremena. Za vrijeme Prvog svjetskog rata, u tom objektu smješten je stacionar za austrougarske vojnike. Od 1926. godine, pa sve do oktobra 1943. godine, u vili je živio Fritz Müller, direktor fabrike Solvay.