Štukijada

Štukijada na Modracu

Međunarodno takmičenje za ribolovce koje okuplja sve veći broj zaljubljenika u ovaj sport, već je postalo tradicionalna manifestacija.

Promocija Lukavca i Modraca

Na području Lukavca ribolov je jedna od najzastupljenijih aktivnosti, a neka ribolovna društva datiraju još od polovine prethodnog stoljeća. Vode, a posebno jezera ovog kraja su veoma bogata ribnim fondom, a osim što su vrsni robolovci, glavni prioritet ovdašnjih stanovnika je upravo očuvanje ribnog fonda. Ovaj sportski događaj je i najbolji način da se promoviše Jezero Modrac kao atraktivna destinacije za sportski ribolov i veliki potencijal za ribare jer se godinama bilježe značajni kapitalni ulovi.

Tradicija takmičenja u ribolovu

Štukijada predstavlja tradicionalno Međunarodno takmičenje za ribolovce koje se održava na jezeru Modrac u Lukavcu. Kao doprinos obilježavanju Dana grada Lukavac i promovisanju jezera Modrac kao atraktivne destinacije za sporstki ribolov svake godine SRD Smuđ iz Lukavca oraganizuje ovu manifestaciju. Svake godine se veliki broj takmičara iz Bosne i Hercegovine okupi na jezeru Modrac gdje učestvuju u takmičenju.

Sportsko-ribolovno društvo SMUĐ

Štukijada se sprovodi u organizaciji jednog od najstarijih ribolovnih društava u BiH – SRD SMUĐ, a uz podršku Grada Lukavca. 

Manifestacija međunarodnog karaktera

Štukijada svake godine bilježi sve veći broj posjetilaca, a već odavno na ovom takmičenju učestvuju ribari kako iz našeg države, tako i iz susjednih država.