Puračko ćaskanje

Puračko ćaskanje

Puračka ćaska prvo tradicionalno jelo proglašeno nematerijalnim kulturnim blagom Bosne i Hercegovine.

Manifestacija u Puračiću

Puračko ćaskanje je manifestacija koja se održava svake godine uz razgovor i druženje, te pripreme tradicionalnog jela Puračića – Puračke ćaske. Cilj manifestacije je očuvanje načina pripreme i služenja, te promocija ovog tradicionalnog jela. Učešće na Ćaskanju uzimaju udruženja građana, restorani, turističke agencije i predstavnici medija iz Bosne i Hercegovine i regiona. Pored svih znamenitosti koje krase čaršiju Puračićani su posebno ponosi na gastronomski specijalitet “Puračku ćasku”, te međunarodni festival folklora “Dani ćaske” Puračić.

Puračka ćaska

Puračka ćaska je tradicionalno jelo Puračića koje se priprema od mesa uz dodavanje mirođija u zemljanoj posudi (ćasi), a servira u malim zemljanim ćasama tzv. ćaskama po čemu  je i dobilo ime „Ćaska“. Puračka ćaska-umijeće pripremanja i služenja uvršena je na Preliminarnu otvorenu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa FBiH. Nakon ovog priznanja, Puračka ćaska se našla i na UNESCO-ovoj preliminarnoj listi svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Puračka ćaska je
više od jela

Puračka ćaska je više od jela, to je način života ovdašnjeg stanovništva od davnina. Proces pripremanja, služenja kao i jela ćaske najbolja bude uz ćejf, da se osjete sve čari ovog jela.

Dugogodišnja manifestacija

Prva manifestacija Puračko ćaskanje je održana 2014. godine u organizaciji Kulturno umjetničko društvo „Puračić“ i od tada se održava svake godine.