Organizacije i klubovi

Lukavac
Travel 

Putnička agencija “Lukavac-Travel” svake godine obezbjeđuje veoma kvalitetan program ljetovanja na jadranskom moru. U ponudi se nalazi i ljetovanje u Neumu, biseru Bosne i Hercegovine i jedinom gradu na moru. Jadransko more s nekim od najljepših destinacija hrvatske i crnogorske turističke ponude, oduvijek su bile najdraže odredište bosansko-hercegovačkog stanovništva.

Elke Tours

Elketours je jedna od vodećih turističkih agencija u regiji u sektoru organiziranih putovanja i svih vrsta turističkih usluga. Najvećom ponudom odmora i putovanja, iskusnim predstavnicima i najdužom tradicijom obrazovane vodičke službe, vaše će odmore i putovanja učiniti nezaboravnim iskustvom.

Kako biste lakše odabrali i na najljepši način započeli svoj odmor ili putovanje, posjetite neku od moderno uređenih poslovnica Elketoursa u Tuzli ili Lukavcu.

MTB “Tribe” Lukavac 

Nevladina organizacija za razvoj rekreativno-turističkog biciklizma i zaštitu okoliša koja radi na doprinosu i promociji biciklizma, te unapređenju i kreiranju novih biciklističkih staza. Svoje aktivnosti posvećuju i organizaciji biciklijada, biciklističkih turističkih tura i biciklističkih kampova. Glavni su organizatori #Tribe biciklijade, koja vam pruža odličnu vožnju, uživanje u prirodi, zabavu i prelijep ambijent. Staza dužine 20 kilometara, spada u srednje tešku i pogodna je za rekreativne vozače.

Bike Tour Lukavac

Bike Tour je nevladina organizacija za razvoj rekreativno-turističkog biciklizma i zaštitu okoliša. Neke od glavnih ciljeva za koje se zalažu i na kojima rade su mapiranje biciklističkih staza, zaštita okoliša, organizacija biciklijada, biciklističkih turističkih tura, te  biciklističkih kampova.

Kroz svoje aktivnosti trude se na što bolji način doprinijeti promociji i unapređenju lokalne zajednice. Uz svoje aktivnosti razvoja rekreativnog turizma rade i na prezentaciji prirodnih ljepota Lukavca, etimoloških i etničkih vrijednosti, turističkih potencijala i zaštite okoliša.

PD “Svatovac 47”  Lukavac 

U blizini izletišta Svatovac nalazi se Planinarski dom “Svatovac” u sklopu kojeg se nalazi i jedno od najstarijih društava u Bosni i Hercegovini, a to je Planinarsko društvo “Svatovac 47”. To je jedno od najstarijih društava u Bosni i Hercegovini, a datira još od davne 1927. godine kada je napravljena planinarska kuća. Poslije II Svjetskog rata je obnovljena i 1947. godine predata planinarima Svatovca. 

LD Svatovac Lukavac

Udruženje građana lovaca Lovačko društvo „SVATOVAC“ Lukavac, osnovano je 1955.godine kada je izdvojeno iz Sreskog udruženja lovaca Tuzla. Danas društvo broji 712 članova svrstanih u 19 lovačkih sekcija , koje broje od 20 do 65 članova.

Lovište je ravničarskog karaktera (60% površine je ispod 400 metara) i zauzima površinu od 35.300 ha, na nadmorskoj visini od 175 – 885 m (najniža tačka je na rijeci Spreči, na području naseljenog mjesta Gnojnica, a najviša na Ozrenu – Kraljica).

Streljačko udruženje “Strijelac”  Devetak

Streljačko udruženje „Strijelac“ Devetak osnovano je sa svrhom unapređenja streljaštva na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Neki od naših pravaca djelovanja odnose se na promociju i edukaciju streljaštva, takmičenje u Premijer ligi Bosne i Hercegovine u svim disciplinama, takmičenje u Kantonalnoj ligi u streljaštvu za osobe sa invaliditetom, organizovanje takmičenja povodom značajnih datuma, osposobljavanje vatrenim oružjem kandidata, tehnički pregled oružja, osposobljavanje kadrova.

SRD “SMUĐ” Lukavac

Sportsko ribolovno društvo ”SMUĐ” datira još od 1951. godine. Ovo društvo dugi niz godina daje vrsne ribolovce. Prioritet SRD ”SMUĐ” je, prije svega, očuvanje ribljeg fonda i poribljavanje, a tek kada se ispune ovi zadaci, na red dolaze sportske aktivnosti.

Kao jedan od glavnih promotora jezera Modrac, SMUĐ je organizator „Štukijade“ takmičenja sa međunarodnim karakterom, koje okuplja veliki broj učesnika.

Eko Ronjenje
Eco Diving

Cilj osnivanja ovog udruženja je rad na ublažavanju tegoba i patnji, te unapređenja kvalitete življenja i dobrobiti djece, omladine, nezaposlenih i lica sa posebnim potrebama i onesposobljenjima kao i ostalih, kroz njihovo okupljanje i organizovanje u svrhu usavršavanja, prekvalifikacije, informisanja te kroz razne forme edukacije i osposobljavanja za bavljenje određenim djelatnostima.

Kulturno umjetničko društvo Devetak

KUD Devetak je osnovan s ciljem očuvanja, njegovanja i promovisanja bosanskohercegovačke kulturne baštine, tradicije i običaja naroda u Bosni i Hercegovini, okupljanja i edukacije djece, mladih i odraslih. Relativno mlado društvo do sada je gostovalo na brojnim nastupima i manifestacijama, broji oko 100 aktivnih članova, a do sada su nastupali širom Bosne i Hercegovine, kao i u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Turskoj.

Kulturno umjetničko društvo Puračić

„Kulturno umjetničko društvo Puračić“ nastavlja tradiciju KUD-a „Jedinstvo“ iz Puračića koje je aktivno djelovalo od 1945. godine pa do agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine. Svoj rad pod imenom „Puračić“ obnovilo je 2010. godine i od tada narodski rečeno radi punom parom.

KUD Puračić je osnovan sa ciljem očuvanja, njegovanje i promocije bosanske kulturne baštine, tradicije i običaja naroda u Bosni i Hercegovini, te okupljanja i edukacije djece mladih i odraslih građana.

Kulturno umjetničko društvo Dobošnica

Članovi KUD Dobošnica nastoje da nastave sa kontinuiranim radom na očuvanju i njegovanju bosanskohercegovačke tradicije. Želja im je u svojim redovima vidjeti što više mladih sa područja ovoga naselja, a kako bi zajednički donijeli promjene i unijeli svježinu u svakodnevnicu svojih sugrađana, ali i uz podršku stariji, onih koji imaju volje i želje podržati rad ovoga društva koji ima dugu tradiciju.

Kulturno umjetničko društvo Rudar

KUD Rudar je jedno od starijih kulturno-umjetničkih društava na prostoru Lukavca. Od davne 1978. godine nastoje doprinijeti očuvanju bosanskohercegovačke tradicije i običaja. Jedni su od glavnih zagovarača za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine ovog kraja. Već dugi niz godina ovo društvo učestvuje na mnogim međunarodnim manifestacijama i takmičenjima, a i u našem Lukavcu su vrlo česti organizatori sličnih manifestacija.