Jezero Smoluća

Potpuno prirodni ambijent 

Jezero Smoluća je nastalo prije 30 godina, na kopu poslije površinske eksploatacije uglja, a od Lukavca je udaljeno 7 kilometara. Raspon dubine jezera je od 1 metar do maksimalnih 14 metara.

Površina jezera je 5 hektara, u potpuno prirodnom ambijentu, jer flora koja okružuje jezero ne ostavlja dojam da ste od civilizacije udaljeni svega nekoliko kilometra. Voda u jezeru je čista i bistra, ribe imaju prirodne hrane u izobilju, a dokaz da je voda jako čista je i postojanje raka, pored kojeg se nalaze i školjke i kornjače.

Jezero bogato

ribom

Okosnicu faune predstavlja riblji fond, a u jezeru je moguće pronaći: šarana, babušku, tolstolobika, klijena, crvenperku, crvenookice, bandara, deveriku, bucov, smuđ, amur i ovaj fond se čuva i redovno se vrši poribljavanje. Na jezeru je uredjeno nekoliko pozicija,a jedna od pozicija je i brvnara na vodi sa platformom ispred, koja je jako dobra pozicija za ribolov.

Šta se
nalazi 
u blizini

Još zanimljivosti

o jezeru

Prilaz jezeru je moguć s autom, a obzirom da je jezero jako bogato ribom, nekoliko lokacija je uređeno za ribolov, koji je moguć uz naplatu i ograničenja. Jedino na smuđa nije dozvoljen ribolov, a šarani se moraju vraćati, s tim što postoji mogućnost otkupa primjeraka do 5 kilograma.