Izletište Svatovac

Izletiše kao 

vazdušna banja

Izletišta predstavljaju oaze mira u netaknutoj prirodi. Jedno takvo se nalazi na prostoru Poljica i poznato je kao izletište Svatovac. Ovo izletište još od davnina poznato zbog svoje šume kao i toga da predstavlja tzv. vazdušnu banju (bivša klinika za plućne bolesti), te je omiljeno mjesto skupljanja tokom prvomajskih praznika.

Na širem području izletišta nalazi se i planinarska kuća, koja je opskrbljen hranom i pićem te postoji mogućnost korištenja kuhinje. Također, tu su i tereni za rekreaciju, mali nogomet, rukomet, košarku i odbojku.

Planinarsko društvo 

Svatovac ’47

U blizini izletišta se nalazi Planinarski dom “Svatovac” u sklopu kojeg se nalazi i jedno od najstarijih društava u Bosni i Hercegovini, a to je Planinarsko društvo “Svatovac 47”. Društvo djeluje još od davne 1927. godine kada je napravljena planinarska kuća. Poslije II Svjetskog rata je obnovljena i 1947. godine predata planinarima Svatovca. 

Još zanimljivosti

o izletištu 

Od planinarske kuće postoji nekoliko uređenih planinarskih staza koje održavaju planinari ovog društva. Mnoge manifestacije, projekti i aktivisitčke akcije karakterišu ovo Planinarsko društvo koje neumorno radi na oplemenjivanju svog doma i šireg lokaliteta.