Hram Sv. proroka Ilije

Hram Svetog 

proroka Ilije

Hram svetog proroka Ilije izgrađen je 1903. godine umjesto pravoslavne crkve od drveta koja je prethodno izgrađena u Puračiću na drugoj lokaciji 1881. godine. Iako je ova crkva u arhitektonskom smislu skromna i sastoji se od jednog jednostavnog broda i zvonika građenog od sitne pečene opeke, ona ima znatnu ambijentalnu vrijednost i od velikog je historijskog i tradicionalnog značaja za identitet grada gdje je čaršija već bila uspostavljena u osmanskom periodu. Crkva sv. Ilije u Puračiću zadržala je svoj izvorni oblik, osim drvenog zvonika koji je uništen 1929. godine i zamijenjen zvonikom izgrađenim od izdržljivijih materijala.

Nacionalni spomenik

Bosne i Hercegovine

Crkva je također zadržala skoro cjelokupnu unutrašnju dekoraciju, uključujući ikonostas koji sadrži ikona na platnu iz ranog 20. stoljeća, te druga obilježja. Od pokretne imovine, crkva posjeduje ikonostas sa 14 ikona na platnu, crkveni tron sa kompozicijom sv. Save, arhiepiskopa srpskog i ikona Ilijinog uzlaska na nebo u ognjenim kolima, te drveni krst.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2009. godine, proglasila je „Historijsku građevinu – Hram svetog proroka Ilije sa pokretnom imovinom u Puračiću, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

.

Još zanimljivosti

o hramu 

Hram svetog proroka Ilije u Puračiću, pripada tipu jednobrodnih crkava sa zvonikom, zidanih sitnom ciglom – opekom. Crkva ima pravougaonu osnovu dimenzija 18,80 m x 11,70 m. U osovini crkve, koja je orijentisana u pravcu istok – zapad, sa zapadne strane, nalazi se zvonik dimenzija 3,40 m x 4,10 m.  Visina objekta do sljemena dvovodnog krova iznosi 12,20 m. Visina hrama do krova iznosi 10.50 m, a visina tjemena zvonika iznosi 18,50 m.